Jag är sjukligt (!) förälskad i hälsoböcker. Jag har ju till och med skrivit ett par själv 😀 Och i nästan varenda bok jag läser, och även i min, står det om den viktiga fettsyran omega 3, och då handlar det om förhållandet mellan de essentiella fettsyrorna omega 6 och omega 3. Båda är essentiella för livsviktiga funktioner i våra kroppar. Kroppen kan inte skapa dessa själva. Denna obalans har skapats genom förändringar i vår kost sedan mitten på 1900-talet. För mycket omega 6 i din kost och kropp skapar obalanser som bland annat inflammation. Eller kanske snarare för lite intag av de viktiga omega 3-fettsyrorna EPA och DHA. Omega 6 är inte ett gift, utan mycket viktigt för att en läkande inflammation ska startas när vi till exempel skär oss. Men obalansen, med för lite omega 3, kan leda till att inflammationerna inte stoppas, vilket är omega 3s roll. Då ökar risken för långvariga kroniska inflammationer. Och de är inte bra… Det häftiga är att du inte behöver gissa. Det moderna idag är testbaserad hälsa. Mycket likt det sätt som funktionsmedicinska kliniker jobbar. Du kan alltså mäta din balans mellan omega 3 och 6 med hjälp av Zinzino BalanceTest. Är du i obalans så kan du enkelt justera detta med hjälp av Zinzinos BalanceOil+ (omega 3-olja) och på så sätt uppnå en optimal balans mellan omega 6 och omega 3.
Dina 100 biljoner cellmembran är beroende av en bra balans
Våra fettsyror bygger tillsammans med protein våra cellmembran. Balansen och mängden omega 3 i varje cell är väldigt viktigt för vårt näringsupptag och våra hormoner. Omega 3 är också hjärnans favoritfett och oerhört viktig för mental hälsa och barns kognitiva utveckling. Tre av fettsyrorna i omega 3 heter ALA, EPA och DHA. Vid brist på fettsyran EPA som finns i Omega 3 påverkas hjärt/kärlhälsan negativt. När inte cellmembranen fungerar som de ska, så tas inte viktig näring upp av cellen och cellskräp lämnar inte cellen på ett effektivt sätt.