Omega 3-fettsyran ALA finns i växtriket i till exempel valnötter, chiafrön, linfröolja, avokado mm. Det får de flesta i sig tillräckligt av. Men de verkligt viktiga fettsyrorna i omega 3 heter EPA och DHA och finns framförallt i alger, feta vildfångade fiskar, men också i kött från gräsbetade djur. De fettsyrorna är livsviktiga för oss och har en oerhört viktig funktion i varje cell i vår kropp och det är kopplat till näringsupptag, hormoner, antiinflammation och immunförsvar. Vegetarianer och veganer kan omvandla en liten del ALA till EPA och DHA. Men det är oftast inte tillräckligt. Av denna anledning kan det ofta vara klokt att som vegetarian/vegan testa sin balans av omega 3 och 6.
Det finns fler problem med vegetarisk kost. Det finns absolut kortvariga fördelar. Men… Tyvärr överträffar de långsiktiga konsekvenserna av att inte äta kött, de kortvariga fördelarna med vegetariska dieter. Vanligtvis försämras kroppssammansättningen (ökad fettmängd och minskad skelettmuskulatur), humöret försämras och brist på flera näringsämnen är sannolikt att uppstå (brist på karnitin, karnosin, kreatin, B12 och protein) om man följer en vegetarisk diet under lång tid.
Det är också den erfarenhet den funktionsmedicinske läkaren Peter Martin har av detta. Du kan höra min intervju med honom där poddar finns. Sök på podden Feel good & Have funderat och Peter Martin.